Des de ben petits, l’esport està present a les nostres vides. Tombar-nos de panxa enlaire i després de bocaterrosa, aprendre a gatejar o a caminar, aconseguir tocar amb la mà un mòbil penjat al bressol…Totes aquestes accions són les bases i els patrons que de més grans utilitzarem per practicar qualsevol esport.
En les primeres etapes escolars, és molt important poder fixar bé aquestes bases motrius. Per on comencem? Bé, començar ja ho hem fet des del moment que hem nascut. A l’etapa d’educació infantil (0-6 anys), i ho podem allargar fins als 7 anys, és molt important conèixer i controlar el cos i les seves capacitats i limitacions de moviments.
Per això a l’escola, per mitjà de la psicomotricitat i l’educació física, es treballa de forma global, perquè els nens aconsegueixin un bagatge molt ric i ampli per adquirir les habilitats motrius bàsiques, la coordinació general i l’específica, l’equilibri general i estàtic i tots els patrons motrius. A casa podem ajudar a fer-los madurar: anar amb bicicleta, jugar als parcs infantils, banyar-se a la platja i a la piscina, passejar i fer excursions, deixar el cotxet quan ja no el necessiten (al voltant dels 3 anys) i així poder caminar, córrer, saltar, enfilar-se i aconseguir més experiència motriu. Aquesta base tan important també es pot millorar amb les extraescolars. Qualsevol activitat esportiva és bona però, en aquestes edats, esports en què siguin importants el treball del control i la consciència corporal ajuden a potenciar tot el que hem esmentat (per exemple karate, taekwondo, gimnàstica).
Un cop tenim interioritzada tota aquesta part i som coneixedors del nostre propi cos, cap a 7-8 anys, podem començar a treballar per blocs els diferents esports que es poden practicar a l’escola, adaptant-ne el reglament a l’edat i al nivell dels nens. Dins d’un grup classe hi ha molta diversitat, perquè ens trobem nens que s’entrenen tres dies a la setmana en un esport, i d’altres que no l’han practicat mai. El més important és aconseguir que l’activitat arribi i engresqui a tots els alumnes, i sobretot que es treballin tots els valors i emocions i s’adquireixin els hàbits de salut i benestar que comporta.
Fora de l’escola l’esport segueix present en molts àmbits i és important que com a pares potenciem que així sigui. Cal portar un estil de vida actiu i saludable, perquè pot passar que amb la tecnologia ens tornem cada vegada més sedentaris. Hi ha molta oferta esportiva extraescolar i el més important és trobar una activitat en què el nen gaudeixi.
L’esport el tenim present des de que naixem i ens pot acompanyar més o menys a les nostres vides. Agafar ascensor o pujar escales? Quedar-me al sofà de casa o anar a fer una excursió?
Lali Ros – Mestra especialista d’educació física de l’Escola Sant Nicolau