Pràctiques de física en confinament

L’aprenentatge de les ciències experimentals comporta una part de pràctiques que permeten l’alumne familiaritzar-se amb els fenòmens i les lleis que els regeixen.

Aquestes pràctiques es poden dur a terme de diverses maneres, depenent dels recursos i de la seva complexitat. Per una banda tenim els laboratoris de l’escola, que permeten realitzar moltes d’aquestes pràctiques en un lloc adequat i amb la interacció del grup classe. Altres pràctiques requereixen instal·lacions molt especialitzades i només es poden fer visitant laboratoris, institucions de recerca o empreses, com és el cas del Museu de la Ciència i Tècnica de Catalunya,  Cosmocaixa, l’Institut de Ciències Fotòniques, el microscopi electrònic de la UAU, El Sincrotró ALBA, etc. Visites que habitualment fem durant el curs segons els nivells.

En aquests moments ens trobem que no tenim accés a cap d’aquests recursos i hem hagut d’aprofitar la xarxa, on hem trobat moltes pràctiques filmades per universitats de tot el món i que, gràcies a la videoconferència, podem compartir i comentar amb els nostres alumnes.

Però també l’enginy fa que, amb pocs recursos, puguem preparar les nostres pràctiques casolanes i fer-les en línia. Això s’ha pogut fer a les pràctiques de física de 1r i 2n de batxillerat. Els alumnes han pogut veure la pràctica i anotar les mesures experimentals i després, seguint un dossier, processar-les i extreure’n conclusions. En aquest enllaç en podeu veure un exemple.

D’altra banda el departament ha filmat al llarg dels anys, pràctiques de física realitzades per alumnes i ara és un bon moment per aprofitar aquest fons documental, com per exemple aquest vídeo en el que una alumna ens explica com trobar el Punt de Curie d’un material ferromagnètic.

També podeu veure pràctiques d’inducció electrostàtica fetes pels alumnes a casa seva amb materials casolans:

pràctica 1

pràctica 2

Esperem poder tornar a gaudir dels laboratoris ben aviat!

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *