Xerrada de Gerardo Olivares

El dia 11 de febrer els alumnes de 1r d’ESO van poder conèixer en Gerardo Olivares, un dels directors del cinema espanyol més internacionals.

Aquesta trobada online va sorgir pel contacte que una mare de l’escola ens va facilitar, després de saber que en la matèria de Cultura i valors ètics estàvem veient el film Entre lobos (2010), la història real protagonitzada per Marcos Rodríguez Pantoja que narra dotze anys d’infantesa i joventut, la major part viscuts sense contacte humà i amb l’acolliment d’una bandada de llops en una vall amagada de Sierra Morena, a Còrdova.

Olivares va informar-se sobre el cas gràcies també a l’estudi acadèmic de l’antropòleg mallorquí Gabriel Janer Manila, que a més va novel·lar la vida d’aquest infant selvàtic en dues versions, en català i en castellà, per a lectors joves.

Nosaltres volíem apropar-nos a aquesta vida insòlita, conseqüència també dels duríssims anys 50, en plena postguerra, i que Olivares mostrà amb tanta sensibilitat i rigor, fruit sens dubte del testimoni directe i el treball conjunt del cineasta amb el protagonista, el senyor Rodríguez. Amb aquesta pel·lícula vam descobrir no només el vincle de confiança que va néixer entre el petit Marcos i els llops, sinó els lligams de respecte i d’afecte que es poden arribar a establir entre l’ésser humà i la natura, que poden ensenyar-nos valors extraordinaris.

Sant Nicolau
Marcos Rodríguez Pantoja, jugant mb un llop durant el rodatge.

El director malagueny, amb molta simpatia, va explicar-nos que li agrada molt treballar en entorns naturals i amb actors joves —com es pot veure, per exemple, en pel·lícules com Hermanos del viento o El faro de las Orcas—, i sobretot circumstàncies i anècdotes del rodatge i de la seva amistat amb el senyor Marcos, que ens va fer arribar una abraçada quan va saber que Olivares ens faria la xerrada. Els nostres alumnes, quan ho van sentir, van estar molt contents i així li van expressar al director, a qui van demanar que transmetés la seva admiració al senyor Marcos.

La veritat és que va ser una experiència molt bonica: els alumnes van seguir molt atents tot allò que els va anar explicant Gerardo Olivares, i es va veure de sobres el seu interès amb la quantitat de preguntes que se’ls van ocórrer durant l’estona que vam compartir i que el director va atendre tan amablement. Un dia per recordar.

Neus Estela

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *