“Where” ens expressem? Circuits d’art urbà.

El nostre entorn ha pres més importància que mai amb la pandèmia i el confinament. És per això que hem volgut utilitzar el radi de km2 per observar, mirar i aprendre a partir dels carrers de la nostra ciutat plens de graffitis i art urbà.

El projecte que us expliquem a continuació s’emmarca en el treball de la competència digital, l’artística i la lingüística i amb l’objectiu d’utilitzar l’aplicació MHM (Mobile History Map) de MSchools i participar al concurs Student Award 2020.

Els principals objectius del nostre projecte han estat conèixer les característiques principals de l’art urbà centrant-nos en l’artista local Werens i en les seves reivindicacions artístiques.  Vam voler identificar i geolocalitzar els seus graffitis i crear itineraris amb el Google Maps. En definitiva es tractava de donar valor a un art efímer i també qüestionar aquest moviment artístic, tant pel que fa als aspectes tècnics com als ètics.

DESCRIPCIÓ DEL PROJECTE

“Where ens expressem” és un projecte on es treballen les àrees d’informàtica i d’art. Alhora, també es va fer un treball de valors envers la legalitat i el vandalisme, tot  fomentant el pensament crític dels alumnes.

Vam veure que, durant el confinament, hi podia haver una oportunitat per poder treballar d’aquesta manera i ho vam aprofitar.
El projecte buscava treballar un artista urbà local com és Werens i que els infants poguessin geolocalitzar els seus graffitis a la ciutat. Per fer-ho vam treballar a través del Mobile History Map (mSchools) i vam fer servir el Google Maps i altres programes que ens van ajudar.

  • Activitat 1 – Què és l’art urbà?

En aquesta activitat, vam presentar el tema i vam veure què sabien els alumnes, és a dir, quins eren els seus coneixements previs. Vam treballar a partir d’un document explicatiu i un vídeo  i van contestar unes preguntes relacionades amb aquests dos recursos proposats.

  • Activitat 2 – 1km des de casa

Aprofitant que començava el desconfinament i deixaven sortir els alumnes a passejar en certes franges horàries, vam treballar què era això del km a la rodona i cadascú va fer el seu a partir del seu domicili amb aquesta pàgina web.

  • Activitat 3 – Treball experimental amb Google maps i Graffiti personal

Paral·lelament, es van treballar dues activitats. A informàtica van estar treballant Google Maps per tal de familiaritzar-se amb l’eina. També se’ls va ensenyar a fer captures de pantalla amb l’ordinador per tal que poguessin penjar algunes tasques. D’altra banda, se’ls va proposar una activitat plàstica en què havien de dibuixar el seu nom amb lletres de graffiti. Se’ls van donar alguns exemples d’artistes urbans de Youtube i recursos de grafies que hi ha a internet.

  • Activitat 4 – Introducció a l’artista Werens

Vam estar parlant de l’artista i d’aspectes importants de la seva obra. Els alumnes van realitzar com a tasca una biografia del graffiter i van aprofundir-hi una mica més.  Els nois i noies van seguir buscant amb Google Maps graffitis genèrics als carrers.

  • Activitat 5 – Creació d’un itinerari + fotografies

Els alumnes van crear un itinerari a través de Google Maps. Un cop fet això, quan van sortir al carrer, van fer fotografies en diversos plans fotogràfics.

  • Activitat 6 – Creació de l’entrevista i entrevista

En gran grup, vam decidir quines preguntes podríem fer a l’artista Werens i després les vam distribuir en petits grups. Dins de cada grup hi havia diversos càrrecs per poder fer les preguntes i anotar les respostes. Van treballar reunits amb el Zoom.
El dia acordat, es va realitzar una entrevista a Werens, es van fer aquestes preguntes i tot va tenir una durada d’una hora aproximadament.
Es va crear un debat molt interessant.

Finalment van entregar una presentació de Google que van anar construint durant tot el projecte. Aquí podeu veure una mostra dels treballs que van presentar els alumnes: presentació1, presentació2 .

L’entrevista es va gravar i després els alumnes la van editar i se’ls va demanar que en triessin aquell fragment que descatarien de tota l’entrevist. Aquí podeu veure un d’aquests fragmants destacats.

RECURSOS UTILITZATS:  ordinadors, càmera fotogràfica.

EINES TIC / RECURSOS  WEB / APPs :  Zoom – Google Maps – Youtube – Classroom  – Geomatico – Conversor de lletres

Tots els comentaris (1)

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *