El passat dimarts 28 de gener els alumnes de Física de 2n de batxillerat van anar a visitar l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), acompanyats dels professors Carles Rovira i Hernan Pino.
L’ICFO va ser creat l’any 2002 per la Generalitat de Catalunya, la Universitat Politècnica de Catalunya i Barcelona Tech. Està ubicat al Campus Universitari de Castelldefels, en un edifici de 14.000 m2, amb més de 60 laboratoris i un total de 350 investigadors i estudiants de doctorat de tot el món dedicats a la investigació bàsica i aplicada en les branques i tecnologies de la llum, organitzats en 26 grups de recerca diferents.
Actualment promou la recerca i la creativitat produint innovacions conceptuals i tecnològiques en quatre grans àrees: fotònica no lineal, fotònica quàntica, nanofotònica i biofotònica.
També juga un important paper en l’educació, amb programes, supervisió, suport i guiatge en la formació de les noves generacions de científics i tecnòlegs.
Una de les seves prioritats és la transferència de coneixement i tecnologia, tot promovent la divulgació científica i tecnològica , les col·laboracions amb empreses i corporacions, generant empreses spin-off, promovent l’emprenedoria, gestionant la propietat intel·lectual i apropant la recerca a la societat.
La recerca que es realitza a l’ICFO porta més enllà la frontera de la nostra comprensió de la naturalesa i de la nostra capacitat de manipular-la. S’orienta a través de tres grans programes dirigits a aplicacions de la llum per a la salut, per a l’energia i per a la informació.
El seu lema és: Advancing the Frontiers of Light,“llum per: veure, olorar, tallar, enganxar, escriure, esborrar, escalfar, refredar, diagnosticar, curar, comunicar …”
La nostra visita va començar amb una presentació de l’ICFO molt ben estructurada i a continuació vam dividir-nos en tres grups per conèixer el treball que es fa en aquesta institució d’investigació puntera en l’àmbit de la fotònica i vam assistir a tres tallers de caràcter teòric i pràctic. Tots els grups van poder fer els tres tallers de forma rotativa:
Light for Health
Aplicació de la fotònica en els àmbits de la medicina i la salut: la diagnosi no invasiva, mètodes de detecció i de teràpia mèdiques (biofotònica i nanofotònica)
Light for Energy and Light for Sensing
Conversió i aprofitament de la llum (fotovoltaica i cel·les solars) i l’eficiència en la il·luminació. Nous i trencadors materials de captació de la llum, així com d’aplicacions energèticament eficients.
Light for Information
Investigació en el camp de la comunicació i gestió de la informació, en camps com l’òptica integrada, l’optoelectrònica i els dispositius de fibra òptica. També es treballen nous i innovadors enfocaments basats en la nanofotònica i les tecnologies quàntiques.
La visita va concloure amb una invitació per col·laboracions en els treballs de recerca que realitzen els alumnes de batxillerat.
Sens dubte una visita molt interessant que no ens va deixar indiferents i va suposar una immersió en el món de la recerca capdavantera.
Podeu trobar més informació sobre l’ICFO i les seves activitats a aquest enllaç.