El dimarts dia 29 de gener els alumnes de física de 2n de BTX van visitar les instal·lacions que l’empresa Aistech té a Castelldefels.
Aistech Space és una empresa que posa en òrbita una constel·lació de petits satèl·lits (nanosatèl·lits) en òrbites circumpolars a una altura d’uns 500 km, amb l’objectiu d’oferir tres serveis:
-. Seguiment i vigilància de l’aviació: Monitoritzar la posició d’avions i vaixells de tot el món, per controlar la seva posició en tot moment i evitar les “desaparicions” com la de Malasya Airlines.
-. Facilitar la comunicació bidireccional entre diversos llocs del planeta que ara no tenen accés a les xarxes terrestres.
-. Captació d’imatges tèrmiques de la Terra des de l’espai per a control de boscos, detecció d’incendis, recollida d’informació per l’agricultura i control d’eficiència energètica d’edificis.
L’empresa va ser fundada per Carles Franquesa (pare de l’escola) i Guillermo Valenzuela amb el suport de l’Agència Espacial Europea, Barcelona Activa i inversors europeus i americans.
Els nanosatèl·lits d’Aistech tenen una massa d’uns 10 kg en front del miler de kg de la majoria de satèl·lits comercials, per la qual cosa són molt més barats i poden ser renovats amb més freqüència (cada cinc anys) i així gaudir sempre de les tecnologies més avançades.
El primer nanosatèl·lit el van posar en òrbita el 3 de desembre de 2018 i enguany en posaran més. El projecte és arribar a 150 satèl·lits l’any 2022.
L’empresa té una seu al Campus de la Universitat Politècnica de Catalunya (Castelldefels) i altres seus a Vigo i a Luxemburg.
Per preparar la visita en Carles Franquesa va enviar als alumnes un projecte de treball previ on havien de calcular els temps de transmissió de senyals entre avions, el satèl·lit i l’estació de control de Castelldefels, utilitzant els recursos matemàtics i físics treballats pels alumnes al currículum. Això va permetre que entenguessin com treballa l’empresa abans d’anar-hi.
La visita va ser molt instructiva i engrescadora. Ens van explicar tot el procés de disseny, construcció i posada en òrbita dels satèl·lits, la recerca d’inversors, les tasques de control i de processament de la informació subministrada pels satèl·lits. També vàrem poder observar com es descarregava la informació d’un satèl·lit en un dels passos d’aquest per l’estació de Castelldefels.
Els alumnes varen poder observar l’equip de treball de l’empresa en la seva feina diària. Un equip molt jove i engrescador (enginyers aeroespacials, geòlegs, físics, informàtics, etc.) que els van transmetre uns valors d’il·lusió, esforç, innovació i treball en equip.