Valors que hauran de guiar l’infant

L’etapa escolar és un període vital en la formació de les persones, de creixement i de desenvolupament, durant el qual el nen adquireix els valors que l’hauran de guiar.

Valors d’una societat democràtica, com ara la responsabilitat, el respecte, l’actitud de diàleg, el sentit crític, la col·laboració i la solidaritat, són presents en el nostre ideari.

L’educació en valors es rep a partir de l’exemple, del modelatge que fem els adults i de les experiències que es viuen. Els nostres alumnes aprenen a ser respectuosos amb els altres, grans i petits, i amb l’entorn.

Ensenyem els nens a analitzar les diferents situacions, a entendre el punt de vista dels altres, procurant no caure en la simplificació o la superficialitat.

Què podem aportar a la societat? Feina ben feta, responsabilitat. Ensenyem als nostres alumnes que hem de mirar cap enfora, cap als altres, que ens hem de plantejar què aportem com a ciutadans.

Els projectes solidaris, com el voluntariat amb Càritas, el Mercat solidari, la Campanya contra la fam i el Servei comunitari, els ensenyen a donar. Aprenen la generositat d’oferir el propi temps i esforç per al bé dels altres. És una manera que prenguin consciència dels drets i deures de les persones, i que s’adonin que pot ser més satisfactori donar que rebre.

A l’Escola celebrem el Dia dels drets humans, amb xerrades adreçades als alumnes a partir de 5è de Primària. Al voltant d’aquesta data, s’organitza el Mercat solidari amb la participació de tota la comunitat educativa.

Col·laborem amb la Marató de TV3: l’alumnat de Secundària participa en les xerrades; amb els nens de 4t de Primària participem en actes per recaptar fons.

El voluntariat amb Càritas posa en contacte els adolescents amb persones grans de la ciutat; l’alumnat de Primària col·labora amb una residència de la tercera edat. El resultat és molt positiu perquè el contacte intergeneracional és molt enriquidor.

Tant el Mercat solidari com la Campanya contra la fam ens permeten ajudar persones que ho necessiten de la nostra ciutat i d’altres llocs del món.

La generositat, l’altruisme, la responsabilitat ciutadana, són valors oposats a l’egocentrisme i cal educar-los per a una societat més compromesa i justa.

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *