Al cicle superior de Primària vam decidir fer un treball sobre el bon ús de les xarxes socials i per a dur-lo a terme vam triar Instagram ja que és una xarxa social molt popular i molt usada entre els adolescents. Permet editar, retocar i afegir efectes a les fotos fetes amb els dispositius mòbils i, finalment, mostrar-les als amics o seguidors, per tal que aquests les mirin, les comentin o les avaluïn amb “likes”.
En una sortida a la natura de tot el cicle superior que tenia per objectiu observar i fotografiar la natura, vam aprofitar l’aplicació d’Instagram per aprendre a etiquetar i a comentar amb respecte les publicacions dels companys, tot i que en format paper, ja que l’alumnat no té encara edat legal per usar-la.
El projecte s’ha realitzat en diverses sessions, cada una amb el seu objectiu concret, des de constituir els grups amb un alumne de cada classe, fins a analitzar la qualitat dels comentaris rebuts i realitzats.
En primer lloc es va explicar als alumnes com s’havien de fer les fotografies de la natura, en tres plans diferents (pla general, primer pla i primeríssim pla) i el concepte de fotografia natural. Seguidament es van constituir els grups cooperatius, fent una dinàmica de coneixement, decidint el nom del grup i també qui seria l’encarregat de dur la tauleta digital a la sortida.
A la següent sessió, després de la sortida i triades ja les fotos per part dels components del grup, es van explicar les bases de la tasca d’etiquetar (escriure un hashtag) i se’ls van proposar tasques de classificació, de trobar paraules clau i de fer petits resums.
Un cop van saber com s’han de crear les etiquetes, els grups van enganxar les seves fotografies, procurant respectar l’aspecte de l’aplicació Instagram, i van triar les paraules que creien més adients per etiquetar les imatges, escrivint-les amb el símbol # al davant. El treball fotogràfic ja es podia penjar en forma de mural al passadís de l’escola i així fer-lo públic a tota la comunitat educativa, simulant el panell de la xarxa social.
Després de realitzar uns jocs de rol per tal de fer-los veure la importància de tenir cura del que diem dels altres ja que el nivell d’afectació pot ser molt més important de l’esperat, els alumnes van poder fer els seus comentaris a les fotografies, etiquetes i treball dels companys i posar “likes” quan els va semblar oportú. Finalment es va fer una reflexió individual tot responent una sèrie de preguntes sobre l’ús de les xarxes socials.
Un treball de reflexió que ens sembla important ara que les xarxes socials dominen el panorama de relacions socials.