Aquest trimestre els alumnes de cicle mitjà assistiran a unes xerrades sobre assetjament escolar. Són unes xerrades informatives per tal que siguin capaços d’identificar l’assetjament i reconèixer també el seu paper com a espectadors que poden ajudar a combatre la situació de bullying.
Les xerrades les fa en Roger Salvador, infermer i Màster en Infermeria Escolar per la Universitat de Barcelona, de manera molt propera i assequible als nens i nenes de cicle mitjà.
Els esquemes i diapositives que presenta són molt clars i les seves explicacions i exemples, ho fan encara més entenedor.
Parla de la diferència entre una discussió o baralla “normal” i un assetjament que amenaça, fa por i causa angoixa a la víctima. Identifica l’agressor com una persona covarda, amb ganes de notorietat i poca empatia, que creu que fent mal a algú altre es converteix en el més famós de la classe. Assenyala també que, generalment, els agressors són persones que també ho passen malament i que necessiten la nostra ajuda, ja que no tenen els recursos per expressar-se de manera no agressiva.
Explica també les diferents classes d’assetjament que es poden donar: exclusió i marginació social, agressió verbal, física indirecta o física directa.
Retrata la víctima dels abusos com una persona intel·ligent, que no vol destacar i que, per tant, tindrà poca protecció per part de companys i parla també dels mals emocionals i físics que comporta ser víctima d’assetjament.
La tercera pota d’aquest tamboret l’ocupen els espectadors que, amb la seva actitud de suport o de rebuig a l’agressor, són els que poden marcar la diferència i encoratjar o posar fi a moltes de les situacions d’abús, sigui recriminat l’agressor per la seva actitud, sigui denunciant la situació als mestres o tutors.
Per acabar la trobada amb els alumnes un consell: digueu coses boniques i positives als vostres companys, amics, germans, pares i avis, sereu més feliços!
Una xerrada molt interessant que segur que serà útil per prevenir possibles situacions conflictives.