El primer staff training es va fer entre Berlin i Hamburg organitzat per l’escola Ganztagsshule Jenisch Gymnasium del 29 de gener al 2 de febrer del 2018 . Es van realitzar activitats al voltant de l’arquitectura sostenible i l’aprofitament dels recursos energètics. A Berlín vàrem conèixer dues experiències relacionades amb l’arquitectura sostenible molt diferents, una a la facultat de Física de la Universitat de Berlín i l’altre de caràcter més alternatiu i modest a Ufa Fabrik.
Es va assistir a una conferència i es va visitar el Deutches Klimarechenzentrum d’Hamburg, on fan prediccions relacionades amb el canvi climàtic amb un superordinador, un dels més potents d’Europa. Vàrem fer una visita a una planta depuradora a on aprofitaven el gas metà per produir energia en una central de cicle combinat.
Vam conèixer a Hamburg una experiència amb producció d’energia de proximitat: aprofitant un antic búnquer s’ ha creat una central energètica que treballa amb energies sostenibles i abasteix d’aigua calenta i electricitat a tot el barri. També vàrem visitar el Klimahaus de Bremerhaven, un museu interactiu on estan reproduïts els diferents hàbitats de la Terra i on es fomenta la reflexió.
La segona trobada va ser organitzada per la nostra escola del 28 gener al 1 de febrer del 2019. En aquesta trobada vàrem visitar la Sagrada Família i La Pedrera. Antoni Gaudí va ser un arquitecte molt avançat en la seva època i amb una arquitectura energèticament sostenible. Els vam portar a la UAB a visitar l’edifici ICTA-ICP , un edifici totalment sostenible, on treballen amb geotèrmia , ventilació i un recobriment exterior de plaques mòbils que mantenen l’edifici a una temperatura confortable tot l’any.
Vàrem passejar pel Parc Natural de Montserrat, on van quedar bocabadats en veure un paisatge tan sorprenent i singular. Vàrem anar a Barcelona al Departament de Territori i Sostenibilitat, on el director de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic ens va fer una presentació de la situació actual i dels problemes més importants i com s’intenten solucionar a Catalunya. Per últim, vàrem fer una visita guiada de caràcter cultural pel barri antic i el Call de Girona
La tercera trobada es va fer el març de 2019 a Eslovènia. Es va visitar un centre de reciclatge a Vrhnika, població propera a Liubliana. En aquest centre es fa una separació molt acurada i es recuperen molts residus; tenen una botiga on es venen aquests materials recuperats. L’escola d’Eslovènia, Osnova solaIvana Cankarja, que participa amb nosaltres en aquest projecte és de Vrhnika i ens van fer també una presentació de com es fa el reciclatge al país i en aquesta població, ho fan de forma molt acurada i n’estan molt orgullosos. Ens vàren explicar en què consisteix el moviment zero waste. Vàrem visitar un museu interactiu, centrat en les diferents maneres de generar energia i de com les combinen per a poder aconseguir el menor impacte possible.
Vàrem fer una visita al llac de Bled, un lloc d’una bellesa impressionant. En aquesta àrea vàrem passejar per un complex turístic que forma part del moviment zero waste. Per finalitzar la nostra estada, vàrem visitar el Parc Natural de Secoljske Soline i les seves salines, on s’extreu sal de gran qualitat amb un mètode totalment artesanal i respectuós amb el medi ambient.