Setmana de visites internacionals a l’escola: arquitectes francesos i professors holandesos

El dilluns 25 de febrer un grup de 23 estudiants d’arquitectura de L’Ecole Nationale Supérieure d’Architecture de Paris La Villette (ENSAPLV), acompanyats per dos professors de la facultat, van visitar Sant Nicolau per poder conèixer, in situ, l’obra de reforma de l’edifici d’Infantil i Primària feta el 2014.

La visita s’emmarcava en un viatge organitzat pel grup d’estudiants del professor Eric Hardy amb l’objectiu de conèixer mostres d’arquitectura pública de valor de Barcelona i el seu entorn.

L’arquitecte del projecte de reforma, en Xavier Ros, soci de l’estudi HArquitectes, antic alumne i pare d’escola, els va acompanyar durant la visita per explicar-los el procés de creació i aprovació del projecte, els principals elements de la intervenció, les raons de les propostes arquitectòniques aplicades i com s’havia portat a terme la seva posada en funcionament. Va posar en relleu l’objectiu d’optimització de les condicions de clima interior, l’aprofitament màxim dels espais amb el desplaçament de la façana anterior i la creació de nous espais com els dos patis de les cobertes de l’edifici i de sobre les escales del pavelló. Tot això amb la intenció de combinar elements nous amb els originals i preservar l’essència primera de l’edifici sense renunciar a la innovació arquitectònica necessària que demanen els nous usos de l’escola.

L’exposició de l’arquitecte va començar al pati de l’escola per poder veure la façana interior i les seves característiques, al mateix temps que es parlava dels aspectes generals de l’obra. Seguidament, es van recórrer els principals espais de l’edifici per poder mostrar, de primera mà, el detall de les explicacions.

 

Les preguntes dels professors i alumnes van centrar-se en l’abast real de la reforma respecte l’edifici original, els materials utilitzats, el pressupost de l’obra i l’estat dels projectes de creació d’edificis escolars al país.

El professor Hardy, amb experiència en projectes d’escoles, coneixia HArquitectes a través de la seva obra “Casa 1014”.

 

D’altra banda, el dimecres 27 de febrer, a la tarda, l’escola va rebre la visita d’un grup de directors d’escola holandesos.

Tots ells provenien de la província de Friesland (‘Frísia’ en català), a l’extrem nord del país. Aquesta província té una particularitat i semblança amb Catalunya, ja que la llengua oficial no és l’holandès, sinó el frisó, que és la segona llengua oficial d’Holanda.

Durant el viatge d’estudis d’aquest grup de directors, varen veure durant tres dies, diversos exemples d’escoles a Catalunya. A part de Sant Nicolau, van visitar l’escola Sant Felip Neri, una escola bressol i la Fundació Èxit.

Per part de Sant Nicolau els van rebre en Carles Rovira, com a director pedagògic, la Magda Urgelés, com a coordinadora d’infantil i primària, i en Ferran Teixes, com a gerent.

Abans de fer un recorregut per l’escola, se’ls va estar explicant què era Sant Nicolau, com s’havia creat l’escola, la feina dels docents, el paper de les famílies, les característiques del projecte educatiu, etc. Els va interessar, particularment i degut al seu origen, com es combinava l’aprenentatge de les diferents llengües a l’escola.

 

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *