Durant la XV jornada de programació i robòtica educativa organitzada pel Citilab i l’Àrea de Cultura Digital del Departament d’Educació, unes mestres de l’escola van presentar el projecte desenvolupat al llarg del curs amb el grup de treball de pensament computacional i robòtica, en els apartats de pensament computacional desendollat i la placa micro:bit.
Les activitats desendollades (sense pantalles) es poden integrar en qualsevol àmbit curricular, per exemple, en l’àmbit matemàtic en la resolució de problemes o en l’àmbit de ciències per a aprendre a elaborar un mètode per resoldre un experiment científic. Nosaltres vam formar part d’un projecte que elaborava un menú saludable; la informació es representava a través de codis de color de blocs Bmath que els infants havien d’identificar en grups d’aliments que prèviament havien classificat. També vam treballar el procés d’abstracció; havien de cercar cubs en funció d’unes fotos d’aliments determinades, i el disseny algorítmic on els alumnes havien de cercar aliments per resoldre un codi de cubs donat. Aquí trobareu el vídeo de la ponència.
La placa micro:bit és una potent eina d’aprenentatge en l’àmbit de la programació i robòtica. És una petita placa programable que ofereix una gran varietat de sensors i components electrònics que permet que els alumnes hi interaccionin fàcilment. A l’escola es treballa a l’ESO i, aquest curs, s’ha introduït a 6è de Primària.
El projecte desenvolupat va ser fer un robot transportador d’objectes destinat a ajudar les persones grans amb baixa mobilitat en una residència. Calia aconseguir que es mogués seguint una línia de manera autònoma i amb un detector de moviment per aturar-se quan alguna persona ho indiqués. És un projecte maker, ja que requereix una fase de disseny, enginyeria i fabricació amb diferents materials, així com la intervenció de la impressora 3D.
Podeu trobar totes les activitats i xerrades presentades en aquest enllaç, ja veureu que hi ha moltes maneres de treballar la competència digital dels infants de forma divertida i molt amena!
D’altra banda, els alumnes de 1r de SMIX de l’escola hi van participar amb la màquina Arcade que van dissenyar i construir amb els alumnes de 5è d’EPRI en ocasió de la Fira de la Formació i l’Ocupació que es va celebrar a Sabadell el mes de març i de la qual ja us vam informar.