Salvem la fauna silvestre. Un projecte de 5è d’EPRI.

Des del mes d’octubre passat, els i les alumnes de 5è de Primària han estat elaborant el Projecte Salvem la Fauna Silvestre.

La iniciativa va sorgir en llegir i comentar a la classe la notícia, publicada als diaris, a partir de l’informe Planeta Vivo 2018 de l’organització en defensa de la natura W.W.F.. Segons deia la notícia, ells, els alumnes de 5è, seran l’última generació en poder veure algunes espècies d’animals abans  que s’ extingeixin.

El tema era prou interessant com per abocar-s’hi de ple i així ho van fer. Van buscar més notícies relacionades amb el tema, van organitzar un debat a la classe sobre la conveniència o no de mantenir els parcs zoològics, van anar lligant diferents aspectes del tema fins a concretar el projecte en cinc eixos: animals en extinció, degradació del medi ambient, illa de plàstic, energies contaminants i xarxes tròfiques.

Identificats els problemes, i fixats  en un mapa d’aprenentage, calia buscar les vies de solució: fomentar les energies renovables o netes, deixar d’utilitzar plàstics, apostar pel reciclatge, reduir els residus, consum de km 0 per estalviar consum energètic, innovar amb els materials buscant productes millors i sense residu, etc.

Una de les activitats a la recerca de solucions, va ser la trobada amb unes alumnes de l’escola La Salut que estaven experimentant amb les possibilitats de fer plàstic biodegradable amb agar agar.

 

Els alumnes també van escoltar i veure conferències Ted talks com la de la Greta Thunberg; van llegir i buscar notícies als diaris i a les xarxes socials sobre el tema del canvi climàtic i els animals en perill d’extinció.

També van rebre la visita de la Pilar Castellet, mare de la Ivet, que els va explicar el que està fent Coca-Cola ®, al respecte.

Un cop recollida tota la informació, van dedicar un temps a l’elaboració d’unes maquetes i uns tríptics que els servissin per explicar diferents aspectes de l’estat real del nostre planeta i les possibles alternatives i solucions al nostre abast.

Finalment van dissenyar i muntar una exposició-museu i van convidar als companys de l’escola,  a tot el personal, i a totes les famílies de 5è a veure-la i a escoltar les xerrades que els alumnes havien preparat. També es convidava a fer ús del lector de codis QR per a accedir a informació complementària.

D’entre tot l’exposat, potser un dels muntatges que més impactava era aquesta muntanya de plàstic recollida a les cases dels alumnes en un cap de setmana. Més de 50 quilos de plàstic!!! Vist això no ens ha d’estranyar que hi hagi illes de plàstic als nostres mars i oceans.

Una gran feina d’alumnes i tutores que ens ha fet reflexionar sobre el nostre estil de vida.

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *