Recomanacions de lectura des de la biblioteca

En aquesta meravella de llibre Bill Bryson ens acompanya, de manera magistral i apassionant, en el descobriment del nostre cos. A mesura que anem avançant la lectura se’ns fa més difícil deixar-lo ja que és un llibre ple d’anècdotes i de referències a la historia de la medicina, amb un estil proper, crític i amb sentit de l’humor.

A cada pàgina ens deixa bocabadats amb les estructures espectaculars del nostre cos: les propietats dels cartílags, més suaus que el vidre i amb un coeficient de fregament cinc vegades més baix que el gel; quan fem exercici els nostres ossos produeixen una hormona que millora l’estat d’ànim, la fertilitat i la memòria, actuant contra la depressió i la demència; el cos de la mare quan està alletant mesura els microbis de la saliva del seu fill per tal d’ajustar el contingut d’anticossos a la llet…

El llibre està ple de xifres difícils d’imaginar, com que estem formats per set mil trilions d’àtoms; que en el ventre tenim 2.368 espècies de bacteris o que si estiréssim tot el nostre ADN tindríem un fil que arribaria més enllà de l’òrbita de Plutó.

L’estudi del sistema immunitari és fantàstic, és sorprenent pensar com pot ser que tot funcioni tan bé! Però, a vegades, les coses fallen i emmalaltim. El recorregut que l’autor fa per les malalties més freqüents i els tractaments mèdics també és apassionant.

Bryson és molt crític amb el model de vida occidental. Diu que hi ha massa persones que són “couch potato” ( sedentàries, patates de sofà). Explica molt bé que som “runners” i “hunters” i  que el que ens mata, és menjar massa i malament i bellugar-nos poc.

També estudia sense complexos els sistemes sanitaris dels països occidentals i moltes teràpies mèdiques, per exemple explica, pel que fa al càncer de pròstata, que el test PSA és “gairebé una tirada de monedes a l’aire” o com una vida emocional positiva protegeix el nostre ADN i augmenta la longevitat.

I, com que som un procés, tenim un principi i un final. Bryson aborda la vellesa amb una profunditat i humanitat que no deixa indiferent.

Segur que el voldreu llegir dues vegades i, si us serveix d’alguna cosa, potser podem celebrar la glòria de la nostra existència menjant una mica menys i bellugant-nos una mica més.

Aquí enllaç amb una entrevista a l’autor sobre aquest llibre.

(En castellà l’ha editat RBA,  El cuerpo humano: Guía para ocupantes).

 

 

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *