Recomanacions de lectura

¿Así es la muerte? Duthie, Ellen i Juan Cantavella, Anna. Ed. Wonder Ponder

Potser trobeu el títol i la recomanació una mica tètrics i fora de lloc, però no podem oblidar que la mort és una part important de la nostra vida i que, més tard o més d’hora, tots hi estem en contacte quan es mor un avi, un company, el familiar d’un amic. I els nens tampoc en  queden al marge i fan preguntes o tenen malsons o angoixes amb un tema que a tots ens costa d’encarar.

És per això que aquest llibre em sembla molt interessant, perquè dona eines per parlar de la mort d’una manera poc dramàtica, amb unes il·lustracions d’ Andrea Antinori que tenen un bon toc d’humor i, sobretot, perquè s’ha fet a partir de les preguntes dels mateixos nens i adolescents.

El procés és el següent: dues escriptores molt avesades a treballar amb temes uns mica “difícils” creuen que s’ha de parlar de la mort amb els nens i organitzen uns tallers presencials i un material en línia  que es pot descarregar gratuïtament. Demanen que, qui vulgui, els enviï les preguntes que sorgeixen en fer el taller.

El resultat? Més de 900 preguntes fetes per nens i nenes de 9 a 15 anys!

De tot aquest material es fa un arxiu i un cribratge fins a mirar de respondre 38 preguntes. Per què tan poques? Doncs en part per motius crematístics, editar no és barat,  i en part per no dispersar-se massa en voler obrir tants camps. De totes maneres a les guardes del llibre hi ha les 900 preguntes rebudes amb el nom i l’edat de la persona que la va enviar.

Així doncs, crec que és un llibre bonic, interessant i útil que dona un munt d’idees i que permet desdramatitzar el tema de la mort tan tabú a la nostra societat.