Pla de formació del professorat curs 2019-2020: Filosofia 3/18.

Dins el Projecte Educatiu de Centre, que inclou els projectes de Robòtica, Educació Emocional, Filosofia 3/18  i altres, l’Equip Directiu organitza cada curs un Pla de Formació de Centre adreçat a tots els docents de l’escola.

Aquest curs, la preparació que rebran tots els mestres i professors de l’escola, Infantil, Primària i Secundària, els formarà en  el projecte Filosofia 3/18, un currículum educatiu que, partint de la filosofia, busca fomentar en els nens i nenes des dels 3 anys i fins els 18, l’hàbit de pensar i d’expressar aquests pensaments de manera clara i respectuosa; de donar-los eines per tal que puguin reflexionar i triar les millors opcions, d’oferir-los en definitiva, temps i espai per crear les seves pròpies opinions. El projecte té un període d’implantació de dos cursos.

Aquesta formació la rebran del personal del Grup Iref, un col·lectiu que fa anys que treballa en aquest projecte creant materials i oferint cursos a les escoles que, com la nostra,  s’han volgut adherir al projecte. Van començar adaptant al català els quatre programes creats per Martin Lipman i Ann M. Sharp, coneguts com a Philosophy for Children, i n’han creat de propis, amb la voluntat d’oferir oportunitats per aprendre a pensar de manera autònoma i crítica.

Segons l’avaluació del projecte realitzada pel Consell Superior d’avaluació del Sistema educatiu amb la col·laboració de l’Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat de Barcelona, l’aplicació de les tècniques del projecte fa que:

“(…) molts dels centres que s’hi han implicat expliquen com l’aplicació del projecte ha transformat el comportament de l’alumnat, més enllà de l’aula de filosofia. El projecte estimula les capacitats de raonar, d’argumentar, de respectar l’opinió dels altres i d’afrontar situacions diverses en els nostres estudiants, i ben segur que pot contribuir a preparar persones capaces de conviure en societat raonant i pensant per si mateixes des d’una perspectiva democràtica.”

(Si voleu llegir l’informe d’avaluació, el podeu trobar aquí )

Podeu llegir un article sobre el tema publicat el dissabte dia 21 de setembre de 2019 al diari Ara: Ensenyar filosofia, i també més informació i vídeos en els següents links:  enllaç 1,  enllaç 2enllaç 3enllaç 4. 

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *