Dins el projecte de Robòtica de l’escola, l’alumnat de 6è ha dut a terme un projecte que combina la robòtica amb les àrees de llengua catalana i educació visual i plàstica, amb pinzellades d’educació emocional i medi.
Han hagut de crear una maqueta d’una ciutat o poble imaginari. Calia situar-la en el temps (passat, present o futur), contextualitzar-la i generar un relat que expliqués el motiu de la maqueta.
En ser un treball de construcció tan lliure, han sortit coses tan diverses com: ciutats sense cotxes amb pàrquings a l’entrada i lliures de contaminació; ciutats dividides, enfrontades i en lluita per gelosies; ciutats dolces i agradables ja existents; pobles inspirats en llocs amb els quals tenen vincles emocionals; ciutats del futur en què hi ha torres de control des d’on es genera l’electricitat necessària a través de l’energia cinètica del moviment de les bicis de spinning, i moltes altres més. En totes elles, ha calgut detallar per escrit el seu significat tot vinculant-lo amb situacions de l’actualitat, així com les emocions o sentiments que se’n deriven.
En paral·lel, hem recordat els circuits elèctrics amb la placa Makey Makey. Aquesta placa ens permet interactuar amb materials externs més enllà de la programació de l’ordinador. Així doncs, amb l’objectiu d’explicar la maqueta a la resta de companys i companyes de primària, calia programar amb Scratch tota l’explicació. Els cables connectats a claus transmissors de corrent, a la placa i a l’ordinador han fet possible que el públic assistent pogués conèixer el significat de la maqueta en tocar-ne els edificis.
Un treball complet, valorat molt positivament per tot l’alumnat i que, a més, vam tenir la sort de poder explicar al TN de TV3 dins de la setmana del Mobile World Congress, congrés al qual van assistir mestres d’escola per conèixer i trobar novetats en l’àmbit de l’educació i la tecnologia.