Vivim en un món tecnològic que ens permet un accés ràpid i molt complet a qualsevol tipus d’informació, a continguts audiovisuals de tota mena, la realització de gestions amb entitats oficials o privades i la comunicació a diversos nivells com els correus electrònics o les xarxes socials.
De la mateixa manera que procurem seguir una vida sana amb una alimentació equilibrada i practicant una mica d’esport, també hem de cuidar els nostres hàbits quan accedim al món digital.
A Internet ens podem trobar amb moltes situacions que poden comprometre la nostra privacitat i seguretat, així com la dels nostres fills.
Com que l’accés als dispositius electrònics amb capacitat de navegació per internet (mòbils, tauletes, ordinadors, smart-TV, etc.) està a l’abast dels nostres fills pràcticament des dels zero anys, és bo que com a pares tinguem coneixement d’uns hàbits cibersaludables.
Com a pares és important que protegim els nostres fills dels perills que comporta l’accés a les eines digitals, de la mateixa manera que els demanem precaució quan van pel carrer, per exemple.
No hi ha una edat que determini l’accés dels infants a Internet, però els experts recomanen que quan són molt petits no és adequat fer-ne ús per calmar-los o distreure’ls. En edats primerenques cal limitar tot el possible el seu ús, estimulant el nen a través del joc i l’experimentació amb l’entorn. Tot i això, segons les enquestes més recents, prop d’un 40 % d’infants de 4 anys ja interactua amb dispositius mòbils, especialment tauletes, i més de la meitat dels de 10 anys tenen mòbil propi. És per això que el paper dels pares i mares és determinant a l’hora de fer-los arribar les normes bàsiques de seguretat a la xarxa:
-. Comproveu que l’antivirus i els tallafocs estan sempre actualitzats i operatius.
-. Activeu mesures de control parental per evitar que els vostres fills accedeixin a continguts nocius i/o perillosos.
-. Expliqueu-los la importància de les dades personals i quines dades poden facilitar i quines no.
-. Acordeu quines pàgines es poden visitar (agregant-les per exemple a la llista d’adreces d’interès) i reviseu junts l’historial de navegació que guarda l’ordinador.
-. Estigueu al corrent de les novetats en riscos a Internet. Compartiu-les amb els vostres fills i navegueu per la xarxa amb ells per confirmar que els han entès.
-. Estigueu alerta amb les noves amistats que poden fer a les xarxes socials i parleu amb ells si veieu algun comportament estrany.
-. Fixeu el temps de connexió i assegureu-vos que no descuiden les activitats escolars i que realitzen altres activitats (esport, quedar amb els amics, etc.).
Podeu trobar molts materials per treballar (documents, vídeos, etc.) al següent enllaç.
També trobareu consells per temes als espais següents:
Tota aquesta informació la trobareu al la pàgina web https://internetsegura.cat/habits-ciber-saludables/ elaborada per l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya