Experimentant amb poliedres

Un dels temes de la matèria de matemàtiques de 2n d’ESO són els poliedres, és a dir l’estudi d’un “sòlid limitat per quatre o més polígons anomenats cares” com, per exemple, un cub, una piràmide, un prisma, etc.
Els poliedres són estructures molt freqüents a la natura en tots els àmbits: biologia, enginyeria, art, física… Els grecs, fascinats per la seva simetria i regularitat, van descobrir que només n’hi ha cinc de regulars, els anomenats sòlids platònics: tetràedre (4 triangles equilàters), cub (6 quadrats), octàedre (8 triangles equilàters), dodecàedre (12 pentàgons regulars) i icosàedre (20 triangles equilàters).
Són cossos que per la seva bellesa mereixen un estudi i això és el que fan les matemàtiques: buscar propietats, regularitats i simetries com un repte en si mateix independentment de les aplicacions que hi puguin trobar altres disciplines.
Coses tan comunes com una pilota de futbol és un poliedre format, normalment, per 10 cares pentagonals i 20 cares hexagonals, tot i que el 2017-2018 la Champions League va utilitzar en els partits de futbol un poliedre irregular de 32 cares:12 pentàgons regulars i 20 triangles equilàters.
Per fer més assequible l’estudi dels poliedres, la seva estructura i les seves múltiples aplicacions, es va demanar als alumnes que construïssin objectes utilitzat només poliedres. A les maquetes presentades hi podem trobar des d’edificis fins a gossos, des d’estadis fins a platges, des de robots fins a pagodes.

Tots els comentaris (1)

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *