Totes les matèries es fan més complicades en confinament, però una de les més difícils de seguir de manera eficient és, sens dubte, la d’Educació Física.
La professora d’Educació Física de Secundària i Cap del Departament d’Expressió, Mònica Font, ha fet un gran esforç per tal de poder fer un seguiment de la matèria des de casa i, alhora, afavorir un confinament el més saludable possible des del vessant físic i alimentari.
A través de pàgines web creades al drive i compartides als classroom dels diferents cursos, ha creat un material per tal que nois i noies puguin seguir el curs des de casa, tant en la part teòrica com en la part pràctica. Un treball que els alumnes hauran de presentar per escrit (teoria) o en vídeos (pràctica).
Així, a 1r d’ESO els fa reflexionar sobre “expressió corporal”, és a dir, sobre les possibilitats d’expressar els nostres sentiments i emocions a través del nostre cos i d’interactuar amb els altres. Un cop feta aquesta part més teòrica, reflexionant sobre les possibilitats infinites que ofereix l’expressió corporal, es convida els alumnes a aprendre uns passos de ball, a reproduir-los en solitari i finalment a fer una sessió de ball en parella, però amb una parella especial, ja que en època de confinament caldrà cercar alguna alternativa a una parella humana: cadira, perxa, escombra, peluix… cal fer servir la imaginació!
A 3r d’ESO estan realitzant una tasca centrada en l’esport del bàsquet. Així, també partim d’una part teòrica que abasta la creació de l’esport, el reglament original, la comparativa amb el bàsquet actual, tant pel que fa al joc en si com en el reglament. Les activitats que caldrà realitzar, a part de mapes conceptuals, serà la recerca d’imatges que exemplifiquin moments concrets del joc i elaborar, en equip, un Power Point sobre elements tècnics. També els caldrà pensar i posar en pràctica a casa i amb elements que es puguin trobar a qualsevol domicili amb facilitat, exercicis que serveixin per millor una tècnica concreta del bàsquet: les passades, el bot, les fintes…
Els Jocs Olímpics a l’antiga Grècia són el punt de partida de les activitats proposades a 4t d’ESO. També aquí es parteix d’una part històrica, amb activitats de recerca i d’anàlisi sobre esports concrets de les antigues Olimpíades. A part es fa als alumnes unes propostes d’activitat física que es poden fer a casa fàcilment: cardiovascular, abdominals, glutis, cames i braços, estiraments o Pilates.
1r de Batxillerat recull ja tot el bagatge de la matèria d’Educació Física amb la interiorització per part de l’alumnat, d’uns hàbits de vida saludable, un estil de vida que comprèn domini corporal, autoconeixement i autocontrol de les capacitats físiques i com mantenir-les i millorar-les; competència per dur un estil de vida saludable, que implica saber cuidar i combinar l’alimentació, l’activitat física i el descans; saber com fer una ocupació activa del temps de lleure, amb el que això implica de relació de respecte amb l’entorn social i natural a l’hora de regular la seva activitat física.
Donada la situació de confinament, s’ofereix a l’alumnat un seguit de pautes d’entrenament que impliquen una hora d’activitat física diària que incloui uns exercicis de streching, estiraments suaus i progressius de cadenes musculars, abans d’iniciar l’entrenament intens i també en finalitzar aquest entrenament.
A 2n d’ESO s’està treballant la part teòrica i pràctica de l’handbol i a l’optativa estan realitzant un interessant treball relacionat amb el circ.
Tot i que les parelles de ball han de ser virtuals, jo he aprofitat l’entrenament del cha-cha-cha per ballar amb la meva filla 🙂