El poder del desenvolupament sostenible: mSchools i el pensament lògic computacional

El punt de partida de la revolució educativa i l’associacionisme que busca l’escola catalana per adaptar-se als nous temps i als canvis trepidants de la nostra societat passa per uns objectius de desenvolupament sostenible dictats per les Nacions Unides. Des de fa més de cinc anys, el nostre Centre es va adherir al projecte mSchools, promogut per la Generalitat de Catalunya -amb la col·laboració del Mobile World Congress-, en la matèria optativa d’Informàtica que s’ofereix a quart d’ESO. El primer curs va ser d’iniciació en AppInventor, un programa gratuït del MIT (Massachusetts Institut of Technology) per crear aplicacions Android i dissenyat per introduir la programació per algoritmes en totes les escoles i instituts del món. Posteriorment es va implementar a tercer d’ESO amb Scratch, Tynker i actualment amb Arduino i la impressora 3D.

Fa dos cursos es van iniciar la Robòtica educativa a partir dels quatre anys i l’Scratch a partir de segon de primària, per aprendre a programar des de ben petits. D’aquesta manera s’introdueix els nens i nenes en el pensament lògic computacional, per arribar a generar nous ritmes i nivells d’aprenentatge. Aquests objectius promouen un món igualitari, digne i sostenible a partir de disset reptes relacionats amb el medi ambient, la societat i l’economia.

Els fòrums de professionals de l’ensenyament afronten reptes nous, debaten contínuament propostes educatives i coincideixen en la necessitat d’una formació contínua com la de qualsevol altre grup professional. Una de les propostes més agosarades és mSchools EduHack, que es basa en un procés de co-creació a gran escala que connecta, inspira i capacita els docents per identificar i dissenyar experiències innovadores per a l’aula, el centre i la comunitat escolar integrant l’ús de la tecnologia digital.

Tenint en compte la metodologia del Design Thinking, mSchools promou tot un seguit d’activitats basant-se en projectes i en reptes del món real, ajudant els docents a preparar els alumnes per desenvolupar-se en un present i un futur que requereixen competències digitals i habilitats creatives, de resolució de problemes i de comunicació i esperit crític. El Design Thinking és un procés creatiu de resolució de problemes centrat en l’usuari, que permet entendre les necessitats i oferir solucions efectives i viables que tinguin un impacte positiu. És col·laboratiu, optimista i es basa en l’experimentació. Hi ha trobades, mostres i concursos per a alumnes, amb la finalitat d’estimular l’aprenentatge i les ganes d’innovar, com per exemple la CodeWeek, una setmana dedicada a la programació durant la qual els alumnes del cicle superior de tot el món creen un esdeveniment amb Scratch o un altre programa i el comparteixen amb els altres centres participants.

D’altra banda, també aprenem a aprofundir en la programació d’aplicacions per a mòbils, en màrqueting, en com saber vendre el nostre producte i fer que resulti interessant. D’aquesta manera, mSchools ajuda els alumnes a adquirir les competències que es necessiten en una empresa real, a solucionar problemes de forma ràpida i pràctica, a pensar de manera innovadora; perquè aquestes capacitats digitals i de comunicació formen part de les competències més sol·licitades en el món laboral actual. Junts marquem la diferència i treballem amb eines modernes. El projecte mSchools és una manera de treballar renovada, amb eines digitals, interdisciplinàries i amb treball col·laboratiu per promoure el treball per projectes i relacionar els alumnes amb el seu entorn i la seva comunitat. Es tracta de crear continguts educatius més adaptats a les necessitats locals, que millorin els resultats acadèmics i creïn més oportunitats laborals per als ciutadans del futur, perquè no quedin exclosos del món laboral.

Els docents i els alumnes poden avaluar els treballs en forma d’Apps i participar de forma activa en mSchools i Toolbox, que és la pàgina que recull tot el procés de creació dels nostres alumnes. El contingut de Toolbox és públic i es pot consultar sense registre previ, de manera que alumnes, famílies i centres comparteixen els materials creats.

El programa és una iniciativa d’mEducation impulsada per Mobile World Capital Barcelona, en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya. MWCapital fomenta la transformació d’aplicacions mòbils i digitals de la societat amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones. Tot plegat, amb el recolzament dels sectors privat i públic de Barcelona, Catalunya i Europa, per generar impacte en l’economia, la indústria i l’educació, que ha d’anar lligada a tot aquest procés global i integral.

Maite Soler – Professora de l’Escola Sant Nicolau

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *