L’Objectiu del DOP Sant Nicolau (Departament d’Orientació Psicopedagògica) és l’acompanyament de cadascun dels alumnes i les seves famílies al llarg de tot el procés educatiu. Cal entendre l’alumne des de la seva individualitat, amb les seves característiques i ritme de desenvolupament i aprenentatge. El nostre objectiu és conèixer, orientar i assessorar de manera individualitzada, promovent el benestar acadèmic, personal i social de tot l’alumnat.
La nostra tasca implica tots els agents educatius: mestres, professors, tutors, famílies i totes aquelles persones que formen part de l’entorn d’aprenentatge de l’alumne, treballant de manera coordinada, de P3 a 2n de Batxillerat. Les persones que formem part del DOP estem especialitzades en l’àmbit de la psicologia, psicopedagogia, pedagogia i logopèdia. Junts formem un equip multidisciplinari i treballem de manera conjunta en totes les etapes educatives.
A l’etapa d’Infantil s’incideix en la prevenció, detecció, assessorament i orientació a les famílies. La logopeda de l’escola realitza una exploració preventiva a P3 i a partir d’aquesta exploració es formen els grups d’estimulació de la parla i el llenguatge. Al llarg de tota l’etapa d’infantil i fins a 1r de primària es realitzen diferents revaloracions per copsar el nivell i evolució de l’alumne. A finals de P5 i a 1r de primària introduïm el Petit Ubinding mètode d’adquisició i consolidació de la lectura de la Universitat de Barcelona (UB). L’objectiu és, de manera lúdica per a l’alumne, millorar la base lectora consolidant la descodificació i la comprensió lectora.
Al llarg de Primària seguim incidint en la consolidació dels processos lectors, expressius i comprensius. Estarem alerta davant possibles dificultats per tal de poder actuar de manera preventiva i primerenca, sempre tenint en compte el ritme de desenvolupament i d’aprenentatge de cada nena i nen. Per aquest motiu al llarg del curs 2019-2020, s’incorpora l’avaluació psicopedagògica de tots els alumnes a 3r de primària. L’avaluació psicopedagògica té com a finalitat identificar les fortaleses i vulnerabilitats de l’alumnat, així com les fortaleses i barreres de l’entorn que poden potenciar o dificultat la capacitat per promoure el procés d’aprenentatge de l’alumne. Aquesta identificació és la que orientarà la presa de decisions sobre la resposta educativa més adequada a les necessitats individuals i col.lectives de l’alumnat.
Com a continuïtat del procés iniciat a primària, a l’ESO es potencien els hàbits i tècniques d’estudi, la planificació, la responsabilitat i l’autonomia dels alumnes. Una etapa de canvis, no tan sols amb horaris diferents i més professors, sinó que es fan més evidents a l’àmbit personal i social. Des del DOP , en un treball conjunt amb els tutors , vetllarem per una bona convivència i benestar dels alumnes acompanyant-los en aquells obstacles que ens trobem pel camí. Al llarg del 2n cicle de l’ESO (3r i 4t) incidirem en l’orientació acadèmica. A 3r es realitzarà una avaluació psicopedagògica enfocada a orientar-los, tant en la tria dels itineraris de 4t com en les diferents opcions després de l’ESO. A Batxillerat seguirem amb aquest seguiment i assessorament personalitzat i insistirem en l’orientació universitària i professional.
El nostre treball és accessible i proper a tots els alumnes, les seves famílies i als mestres i professors de l’escola. És aquest treball en equip el que ens permet entendre i atendre els alumnes, els protagonistes de TOT.
“L’ALUMNE COM A CENTRE DEL PROCÉS EDUCATIU”
Mònica Salvador Carbó
Responsable del Departament d’Orientació Psicopedagògica