Curem-nos en salut. Una investigació sobre l’ús dels medicaments.

Vivim envoltats de bacteris que ens fan la vida impossible. I sí, ens posem malalts i per curar-nos, prenem medicaments,  però, sabem exactament quins medicaments ens prenem? Sabem què ens recepten els metges i per què?

Per mirar de respondre a aquestes preguntes, els alumnes de 1r de Batxillerat van col·laborar en el projecte ConóceMe , promogut per ls SEFAC (Societat Española de Farmácia familiar y Comunitaria) que vol aconseguir un ús racional de la medicació per part dels nois i noies i també vol deixar clar quin és el paper dels farmacèutics.

La classe de 1r de Batxillerat A era el grup control:  van respondre una enquesta de quinze minuts, una a cada sessió que serviria per fixar els seus coneixements previs, i no van rebre cap explicació fins la tercera sessió de l’estudi.

La metodologia a la classe de 1r de Batxillerat B va ser diferent: ens van passar una enquesta inicial, i vam assistir  a les xerrades de dues farmacèutiques que ens van informar de tots els aspectes que cal saber dels medicaments: la seva composició, en quines formes els podem trobar, com actuen, com funcionen les dosis, com reciclar els medicaments i, sobretot, com interpretar la informació que ens donen l’envàs i el prospecte. Al final de la xerrada ens van tornar a passar una enquesta, on calia demostrar què havíem après.

Un cop ben informats va ser l’hora de posar a la pràctica els coneixements adquirits. El treball va consistir primer a elaborar un decàleg amb una explicació detallada dels 10 punts més importants de la xerrada. I després, la segona part, que ja va ser una mica més complicada: A petició de les farmacèutiques que realitzaven l’estudi vam crear la maqueta d’un medicament, que vam anomenar Anginhox, per lluitar contra les angines.

El medicament podia estar presentat en diferents formes: càpsules, comprimits, xarop, injectables, sobres, i tota mena de formats farmacèutiques. La maqueta havia d’incloure el nom del medicament, la dosi indicada en cada cas i el principi actiu. També havíem de posar els símbols de l’envàs i un prospecte on es detallava tota la informació del producte.

Les maquetes van quedar realment professionals! I, a més a més, ens van servir per informar-nos de la composició d’aquest tipus de medicaments, de les dosis que presenten i de totes les condicions a què està subjecte el medicament.

Tot i que sempre cal seguir les recomanacions dels metges, els alumnes de 1r de Batxillerat ara som capaços de comprendre quin medicament ens recepten, perquè, i quines dosis són necessàries. Ens ho hem passat molt bé, i, a més a més, hem “fabricat” un medicament! (Artícle d’Ivet Jané, alumna de 1r de Batxillerat)

Gràcies a aquest estudi hem descobert que el Col·legi de Farmacèutics té, al seu web, un blog amb notícies i actualitzacions que potser us poden interessar. Per accedir-hi Blog Farmacèutics.

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *