Coneixeu la biblioteca?

La biblioteca de l’escola és un espai del que estem orgullosos perquè, tot i que és millorable, pensem que poc a poc hem creat un lloc on  nens i nenes, nois i noies es troben a gust i relaxats.

A la biblioteca s’hi poden trobar lectures per a tots els gustos, informacions que posem a l’abast de tothom i tot l’ordre i silenci possibles. La biblioteca està oberta en horari lectiu i els alumnes hi poden venir a llegir o a fer deures, a l’hora de l’esbarjo i al migdia, abans i després de dinar. També poden agafar en préstec llibres de lectura lliure i /o obligatòria i llibres per buscar informació a l’hora d’elaborar els seus treballs escolars.

Quan es va construir l’edifici nou de secundària, aquesta biblioteca era d’ús exclusiu de secundària i a primària en tenien una de pròpia, més petita, que compartia l’ús amb el de sala de professors. Amb les obres de l’edifici de primària, es va veure la impossibilitat de mantenir els dos usos de la sala i es va decidir que la biblioteca de secundària podia encabir tothom.

Actualment venen a la biblioteca els alumnes de 3r, 4t i 5è d’EPRI. Els alumnes de cicle mitjà passen una hora a la setmana a la biblioteca fent lectura lliure i en silenci. Poden escollir aquells llibres que els semblin més interessants: àlbums il·lustrats, novel·les, contes, còmics, llibres de coneixements … , de la zona que tenen determinada. No han de justificar la tria, ni és obligatori acabar els llibres o fer-ne una fitxa, però sí que han de ressenyar, a la seva llibreta, el títol i  l’autor i fer-ne algun apunt, que pot ser un dibuix, inventat o copiat, escriure si els ha agradat o no, o copiar una frase o un paràgraf. Els llibres que trien a la biblioteca i que no han pogut acabar, se’ls emporten a la classe per fer lectura lliure durant la setmana.

Un cop al trimestre traiem les taules, omplim l’espai de coixins i els alumnes es recomanen lectures: expliquen quin és el llibre que més els ha agradat, ensenyen el que en van escriure o dibuixar a la llibreta i responen preguntes dels seus companys i dels/les mestres.

Aprofitant que estan tranquils a la biblioteca, a vegades també expliquem algun  conte o comentem algun llibre que sembla especialment atractiu o alguna activitat que es farà a la ciutat i que creiem que els pot interessar.

Aquest és el tercer any en què es fa aquesta hora de biblioteca i quan, a final de curs, preguntem als alumnes sobre l’experiència, les respostes són molt engrescadores i totes positives, fet que ens anima a seguir endavant amb aquesta pràctica.

Pel que fa als alumnes de 5è, aquest és el primer curs en què fan l’activitat i només poden venir durant mitja hora a la setmana. Bàsicament, busquen llibres per endur-se en préstec i llegir una estona a la biblioteca, però mirarem de fer, també amb ells, les sessions de recomanacions de lectures.

 

 

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *