Treball de Ciències pel món contemporani de 1r de BTX
La ciència és present als llibres, això és clar. Però, podem extreure-la d’allà i dur-la a la realitat? Podem transformar allò microscòpic en macroscòpic? Però, sobretot, es pot fer la ciència divertida fins i tot pels més de lletres? Els alumnes de 1r de Batxillerat ho hem fet, a través d’un projecte de diverses setmanes en què hem representat, per grups, els secrets de la genètica humana.
Així doncs, cada grup d’alumnes va representar la duplicació de l’ADN, o bé el dogma molecular. El primer és la base del funcionament correcte del cos humà: per mitjà de la duplicació de l’ADN el nostre cos és capaç de fabricar còpies pràcticament exactes de l’ADN contingut al nucli de la cèl·lula. Així es produeixen milers de còpies de l’ADN, que surten al citoplasma, on es troben amb els ribosomes. Aquí s’inicia el dogma de la biologia molecular. Els ribosomes seran els encarregats de formar els aminoàcids, que posteriorment s’ajuntaran per formar proteïnes. Així es formen, doncs, proteïnes tan indispensables per la vida humana com la insulina, la queratina o l’hemoglobina.
Cal tenir en compte, tanmateix, el paper de l’atzar: les mutacions, que són les causants de malalties com l’albinisme o la malaltia de Huntington. La majoria de mutacions no afecten la persona perquè no alteren la codificació de proteïnes. Tanmateix, algunes mutacions són perjudicials per a la salut, i poden donar lloc a malalties greus que tenen altes probabilitats de ser transmeses als fills.
Aquesta informació va ser tinguda en compte a l’hora de realitzar la maqueta. En van sortir resultats ben diferents: en tres dimensions o plans, fets amb plastilina o claus… però tots representaven allò que havíem treballat a classe.
Després de setmanes de treball, vam exposar finalment les maquetes a classe, acompanyades d’un vídeo descriptiu del procés. Els grups eren variats en l’àmbit en què destacaven els integrants: n’hi havia de socials, tecnològics i científics, i això es va notar en el resultat de la maqueta. Així, tots vam comprendre els aspectes més elementals del material genètic, independentment dels nostres plans d’estudi.
Les maquetes són fruit d’hores de feina i creativitat. Ha sigut una experiència de treball en equip i de superació, on hem pogut apropar la ciència a l’aula. I ens hem convertit en uns verdaders experts en la matèria!