Aniversaris i estadístiques

Els alumnes de 6è d’EPRI van participar en un projecte interdisciplinari que combinava la matemàtica estadística i la competència digital.

Se’ls van donar les dates de naixement dels alumnes d’Infantil i Primària de l’escola i, amb aquestes dades, havien de fer un treball estadístic a base de reptes setmanals.

Aquest treball, fet en grup, els va permetre trobar els mesos amb més aniversaris, els mesos amb menys naixements, quins dies hi ha més naixements a cada curs… Van aprendre a treballar les mitjanes aritmètiques, les medianes, les modes, les freqüències absoluta i relativa, els percentatges i a interpretar i elaborar gràfiques estadístiques.

Evidentment per poder fer el treball estadístic van haver d’utilitzar fulls de càlcul i també l’app Google sheet que els permetia fer infografies on posar les dades aconseguides i compartir-les.

També es va fer un padlet on tots els grups van poder penjar els seus treballs i on es pot veure la gran diversitat de models que han triat per exposar les dades aconseguides.

D’altra banda el projecte també volia ajudar el moviment que ha sorgit amb el confinament que és el de cooperació i col·laboració, en aquest cas, entre els mateixos alumnes de l’escola. Aquesta part implicava elaborar diferents felicitacions interactives per enviar als alumnes que celebraven els seus aniversaris en el període de confinament. Per poder fer aquestes felicitacions s’ha utilitzat el llenguatge Scratch que ja coneixien i que és tan visual i versàtil.

Les felicitacions havien d’incloure personatges, espelmes que s’encenen i s’apaguen, música o sons, colors, lletres i tot allò que els semblés adequat de posar pensant que anava dirigit a nens i nenes d’Infantil i Primària. Han après a fer un full de presentació net i bonic, utilitzant imatges lliures (s’ha fet incís en la necessitat de respectar els drets d’autor i fer servir un banc d’imatges lliures, en aquest cas Unsplash).

Els petits, quan reben la felicitació, han de seguir les instruccions que els han escrit, però l’objectiu principal és que bufin les espelmes que els grans han programat. Cada tutor/a li fa arribar la felicitació de part d’un company/a de 6è. Aquí podeu veure un vídeo d’una alumna obrint la seva felicitació.

 

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *