Adolescència i sexualitat.

El passat dia 28 de març, la psicòloga i psicopedagoga Milos Salgueda, va venir a l’escola per parlar-nos de  sexualitat i adolescència, en una conferència dirigida sobretot, a pares i mares de 6è d’EPRI, 1r i 2n d’ESO. Una xerrada connectada amb el taller que la mateixa Milos va impartir als alumnes de 2n d’ESO ara fa uns dies.

La ponència va iniciar-se amb una pregunta directa: quan i com has començat a parlar de sexualitat amb els teus fills? i una sèrie de reflexions que ens hauríem de fer com a pares:

-. Quina educació sexual hem rebut ?

-. Quines pors, prejudicis, tabús, arrosseguem?

-. Si no parlem obertament de sexualitat, quin missatge transmetem als fills?

Els adolescents necessiten referents, persones, on buscar informació, algú que doni resposta a les seves inquietuds i, si nosaltres no som capaços de donar-los una visió positiva i saludable de la sexualitat, ens arrisquem a que la informació que trobin en amics o a altres llocs, sigui esbiaixada o poc adequada (Adolescents.cat, per exemple).

La Milos també va parlar dels canvis que es produeixen durant l’adolescència, sobretot dels canvis corporals i remarcà la importància de l’autoconeixement i la necessitat d’acompanyar els nois i noies en aquest procés de canvi, sobretot sense “alliçonar” ni jutjar,  sinó mirant en tot moment de ser al seu costat, preparats per respondre les seves preguntes i també preguntant de manera positiva i assertiva. Preguntes sobre identitat sexual o orientació, poden ser delicades i cal fer-les amb tot el respecte i la cura necessàries.

També va aconsellar que recordéssim la nostra adolescència i admetéssim que els fills es fan grans i que necessiten el seu espai. Sense perdre això de vista, cal empatitzar amb ells i ser capaços de mantenir-hi  una comunicació positiva que fomenti el respecte envers ells mateixos i els altres, generant així la confiança suficient en el seu criteri.  El respecte i l’autoconfiança els permetran  distingir una relació afectiva saludable d’una relació tòxica.

Per finalitzar, torn de preguntes i intervencions del públic i últims consells de la Milos, com consultar els següents enllaços: Oh my goig programa de Betevé que parla obertament de sexualitat i desmitifica certes creences molt arrelades a la nostra societat;  Sexe joves  on es poden resoldre molts dubtes de salut, de tràmits, i també informació general sobre el tema. Per últim també recomanava la visió del programa que va emetre fa poc TV3:  El sexe ignorat.

A l’escola, a part del ja esmentat taller que oferim als nois i noies de 2n d’ESO, també en fan un a 4t d’ESO organitzat per l’Ajuntament de Sabadell, i un altre a 1r de Btx. sobre malalties de transmissió sexual que imparteix el Col·legi de Metges.

 

 

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *